Премахване на хемангиоми и съдови образувания

всеки сезон
20-40 мин.
от 30 лв.
18+
няма

Хемангиомите и съдовите образувания са доброкачествени тумори, които могат да се появят още при раждането, но и по-късно, на всяка възраст. Някои от тях изчезват с времето, но повечето остават като проблем предимно с естетически характер. Рядко хемангиомите и други съдови малформации могат да доведат до функционални нарушения, но по-големите от тях могат да се разраняват и да кървят. Най-често срещаните хемангиоми при възрастните са „чери хемангиомите“, които се появяват под формата на ярко червени или виолетови надигнати петънца по тялото, лицето или устните.
Най-ефективното лечение на хемангиомите и други съдови малформации е Nd:Yag лазерното или IPL лечението. Принципът на действие и на двата метода е унищожането на съдоветете и капилярите, които изграждат образуванието.
Лазерното и IPL лечението на хемангиоми и съдови малформации е най-ефективната и безопасна терапия, която е с минимален възстановителен период.

ВАЖНО

Специално обучени и сертифицирани лекари гарантират успеха на процедурата и безопасността й за пациента.
Дерматологична клиника Естелайн работи с висококачествен апарат на водещия производител на лазери в областта на дерматологията и естетиката Fotona®.

Хемангиомите представляват доброкачествени малки тумори, изградени от група от разширени капиляри. Най-често срещаните са „чери“ хемангиомите, които започват да се проявяват след пубертета под формата на по-големи или по-малки ярко червени или виолетови надигнати петна. Те рядко кървят и създават дискомфорт.
Премахването им става с Nd:Yag лазер, който унищожава съдовите клетки, които ги изграждат. Процедурата е бърза и безболезнена.
Веднага след терапията обработения хемангиом потъмнява, а околната кожа се зачервява. В рамките на 2 дни се покрива с коричка, която пада до две седмици.
Процедурата не се препоръчва на бременни и кърмещи жени, хора със свръхчувствителност към светлина и епилепсия. В повечето случаи хемангиомите изчезват с една процедура, но при по-големи и по-дълбоки може да е необходима повторна терапия, най-рано след 4 седмици.

Съдовите малформации представляват голяма група от образувания, които се появят с раждането (Port wine stain) или впоследствие (телангиектазии, венозно езерце, паяковиден ангиом, пойкилодермия). Те са с доброкачествен характер, но не изчезват от само себе си. Изявяват се като различни по големина петна с ярко червен до виолетов цвят.
Един от най-ефективните начини за тяхното лечение е Nd:Yag лазер или IPL технология. Принципът на действие на двата метода е изчистване на съдовете и капилярите, които ги изграждат. Процедурата се прилага след предварително нанесен обезболяващ крем. По време на терапията се усеща силно нагряване до леко парене. След процедурата обикновено цветът на третираната зона е сивкав и околната кожа е зачервена и оточна.
Използва се противовъзпалителен крем в рамките на 3 дни след терапията. До пълното възстановяване на кожата се налага стриктна фотопротекция.
Ефектът се наблюдава в рамките на 2-3 седмици след терапията. В зависимост от големината на малформацията и вида съдове, които я изграждат, може да са необходими повече от 1 процедура до пълното излекуване.