Вирусни брадавици

Вирусните брадавици могат да бъдат причинени от различни вируси, но най-често срещани са тези, причинени от човешки папиломен вирус (HPV). Този вид брадавици са малки, плътни тумори с груба повърхност, някои от които в центъра си имат черни точици.

HPV брадавиците се развиват предимно по пръстите на ръцете, но могат да засегнат всички части на тялото. В областта на стъпалото са познати като кокоши тръни, а по гениталиите като кондиломи.

Заразяването става при допир на кожа в кожа.

Децата и младите хора се заразяват по-често, както и хората с отслабена имунна система.

Вирусните брадавици могат да изчезнат от само себе си, но в повечето случаи растат по големина и брой. Те са силно заразни и могат да се разпространят от една част на тялото в друга, най-вече при разчесване. Съществуват повече от 100 вида HPV вируса, като малка част от тях могат да причинят сериозни заболявания като рак на шийката на матката.

Повече по темата ще научите от статията “Какво е необходимо да знаем за половите брадавици (кондиломи)?”, подготвена по материали на Американската академия по дерматология (AAD).

ВАЖНО

Вирусните брадавици не трябва да се разчесват, разкъсват или премахват с подръчни средства, тъй като това може да провокира тяхното разнасяне. Кондиломите трябва да се лекуват възможно най-рано, поради риск от развитие на плоскоклетъчен рак.

Най-ефективното лечение на вирусни брадавици е чрез изгаряне с лазер или електрокоагулация. Изгарянето на брадавици не предотвратява тяхната повторна поява. В зависимост от състоянието на организма и броя на брадавиците може да се приложи терапия с имуностимулиращи средства.