Розацея

Розацеята е често срещано заболяване на кожата, което се характеризира със зачервяване и разширени капиляри по лицето. При по-тежките случаи се образуват червени пъпки, някои от тях с гноен връх, засягат се очите или се развива деформация на носа при мъжете. Заболяването се среща при жени и мъже, като най-често са засегнати жените на средна възраст със светла кожа. Причината за заболяването не е изяснена, но се смята, че може да е комбинация от наследствени и външни фактори. Много състояния, които повишават кръвотока, могат да отключат или обострят розацеята, като например: консумация на алкохол, излагане на слънце/студ, силни емоции, физически упражнения, козметика, лекарства за кръвно налягане.
Първоначално розацеята започва с епизоди на изчервяване на кожата при резки температурни промени, силни емоции и прием на топли напитки и пикантна храна. Това състояние може да се задържи с месеци и години. В по-късен етап зачервяването става постоянно и кожата е оточна, като на места се покрива с пъпки, наподобяващи акне. При половината от хората с розацея има сухота в очите, раздразнения и зачервяване. Много рядко и предимно при мъже, носът се увеличава и деформира (ринофима).

ВАЖНО

Розацеята е кожно заболяване, което не може да бъде излекувано напълно. Заболяването може да се контролира с подходяща комбинация от терапии. Използването на слънцезащитен продукт за лице целогодишно е от основно значение за надежността на терапията и продължителността на постигнатия ефект от нея.

Лечението на розацея цели контролиране на симптомите. Често то включва комбинация от медицинска козметика и медикаменти, лазерни Nd:Yag или IPL процедури. От основно значение за добрия резултат от терапията е избягването на провокиращите розацея фактори и използването на подходяща козметика и щадящи измивни средства.