The world of aesthetics is changing

Позитивното възприемане на тялото в съвременните общества се свързва преобладаващо с осигуряване на набор от процедури, коригиращи конкретни форми и части. В много страни тялото се „парцелира“ и „фрагментира“ в представите на хората, вместо да се възприема в неговата цялост. Липсата на хармоничност или дори липсата на конкретни мерки, според наложените стандарти, подтикват не малко потребители да прибегнат до скалпела. Прогнозите сочат, че в глобален мащаб приходите от козметична хирургия се очаква да достигнат близо 44 милиарда долара до 2025 г.

Малко статистика

20% от всички козметични операции се извършват в САЩ. Разбира се, местоположението на меката на киното – Холивуд, дава частично обяснение на този факт с неговите над 325 милиона жители. Според Американското дружество на пластичните хирурзи (ASPS), само през 2017 г. са били извършени 1,8 милиона хирургични процедури, като най-популярни са били мамопластика, липосукция и ринопластика. И обратно на разпространеното от последните години схващане, фейслифтът с оперативна намеса все още е жив.

Бразилия има втория по големина пазар на инвазивни козметични процедури в света, като увеличаването на гърдите и моделирането на седалището са сред най-популярните, до голяма степен благодарение на културните идеали за красота. „В атмосфера на тропически климат, безкрайни плажове и култура на самба и карнавали, бразилците се стараят да имат добре изглеждащо тяло.”, коментира пластичният хирург д-р Дирк Кремер.
Хирурзите в Бразилия са толкова известни, колкото знаменитостите, с които работят, и толкова достъпни, колкото фризьорите. Известното за бразилците „право на красота“ има съвсем практически измерения – в държавните болници процедурите са евтини (ако не и безплатни), те могат да бъдат приспаднати от данъци и всяка година бразилското правителство субсидира почти половин милион изборни операции.

Южна Корея също се оказва изключително напреднала по отношение на пластичната хирургия с близо 1 милион процедури годишно и най-голям брой пластични хирурзи на глава от населението. И докато на Запад средната възраст за операция е между 35 и 55 години, в Южна Корея жените се подлагат на инвазивни процедури още между 19 и 29 години. Най-често срещаните промени в зоната на лицето са блефаропластиката – корекция на клепачите. Заради специфики на чертите, корейците изключително много харесват филърните процедури за запълване на обеми, цялостното оформяне на челюстта и скулптурирането на брадичката към по-заострена, което създава известна издълженост на лицето.

New Yorker нарича Южна Корея “столицата на пластичната хирургия в света”, с процъфтяваща туристическа индустрия за козметична хирургия на стойност почти £ 400 милиона годишно. Летището на Инчхън в Сеул дори обмисля отварянето на клиника за пластична хирургия на самия терминал, така че на пътниците, които най-често идват от Япония и континентален Китай, да не се налага да пътуват до града.

Иран е столицата на ринопластиката, където точно тази услуга се развива със скорост, седем пъти по-висока, отколкото в САЩ. Подобна е и ситуацията в Ливан, където всяка година се извършват 1,5 милиона процедури. Формата на носа отдавна се възприема като чувствителна зона, а не всички ливанки се оказват „благословени“ с малки и прави носове, отговарящи на западните стандарти за красота.

Египет, пък, се превръща в лидер в областта на денталната естетика и естетиката на тяло поради факта, че процедурите там са по-евтини от където и да било другаде в региона. Подобно на Бразилия, в Египет този тип услуги са все по-предлагани в обществените болници.

Въпреки че САЩ, Бразилия, Япония, Италия и Мексико остават водещи за почти половината от всички козметични операции по света, стандартите за красота стават глобални.

На фона на тази колоритна картина, все пак, разместване на пластовете в света на естетичните процедури категорично има и то е изключително интересно от гледна точка на разбирането за красота и начините, с които тя може да бъде „набавена“. Вече няколко десетилетия битката се води между инвазивните и неинвазивните естетични процедури.

Какво се случва в по-дълбоките пластове

За младите жени, паралелно с експлозията на социалните медии, филтрите и апликациите за beauty-корекции, които автоматично променят снимките, се отчита и нарастваща загриженост и дори вманиачаване по нереалистични идеали за красота. Във Великобритания, например, популярността на телевизионните предавания като Love Island се отразява съществено на промяната на нагласите към красотата. Друг съществен фактор за прибягване към неинвазивни корекции е влиянието на вътрешно-психологически блокажи и понижената самооценка на съвременния човек, живеещ под стреса на всекидневието. Именно такива фактори, в ситуация на все по-голяма достъпност на „бързите“ естетични процедури мотивират хората да ги предпочитат.

“Неинвазивните процедури продължават да се увеличават във Великобритания много повече от всеки друг сектор”, казва д-р Джонкил Шантри, козметичен хирург и международен преподавател по естетика, добавяйки, че популярността на филърите е симптоматична за днешната динамична култура. „Хората искат резултати, сравними с тези, след хирургическа намеса, но без рискове и престой в клиниката. Ботоксът остава изключително популярен, но забелязвам и огромно нарастване на неинвазивното оформяне на тялото и отстраняването на мазнините чрез въвеждане на високите лазерни технологии в медицината.

По-евтино, по-естествено, по-достъпно

Едновременно с подчертаното нарастващо търсене на инвазивни процедури в САЩ, ASPS съобщава още, че от 2000 г. насам се наблюдава увеличение с 200% на неинвазивните процедури като поставяне на Botox и филъри, а милениалите се оказват най-големите фенове. Социалните медии играят огромна роля в хомогенизирането на отзивите от нехирургичните процедури за лице – не само в САЩ , а глобално. В ерата на селфитата, Instagram и Snapchat, изискванията за изтънчен и едновременно естествен външен вид, какъвто могат да осигурят инжекционните процедури, лазерите и дълбоките пилинги, те са особено търсени.

Според Американската академия за лицева пластика и реконструктивна хирургия, през 2018 г. 72% от американските хирурзи са отчели увеличение на инжекционните средства при пациенти под 30 години. “Модерният пациент иска лечение, което струва по-малко, има по-малко възстановяване и най-добър резултат.

Формулата на красотата

Изглежда, жените по целия свят следват едни и същи тенденции: по-пълни устни, по-високи скули, извити вежди, издължени челюсти, сочни гърди и т.н. Но тези конкретни корекции, всъщност, не подхождат на всеки и не бива да се възприемат като задължително условие за красив външен вид. Специалистите по психология на физиологичната естетика (има и такива) дават противоречиви прогнози за развитието на интереса към точните пропорции и форми. Някои смятат, че с времето търсенето ще „слегне“ и на преден план ще излязат наистина реалистичните нужди на хората да коригират и променят в точната пропорция, подходяща за тях и нито милиметър повече. Други са категорични, че докато масовата култура налага естетични шаблони, подсъзнателното желание на човек да се почувства приобщен, приет от групата и харесан, ще водят до унифицираност на вкусовете и желание за промяна. Финалът на тези размисли остава отворен и изцяло въпрос на личен избор, въпреки георгафските, културните и социалните особености. И може би точно в това е красотата…

 

 

 

Материалът е базиран на статията Unpacking plastic surgery trends around the world, Olivia Cassano, 4.03.2019