Съпругите мoгат да помогнат в ранното откриване на меланома при мъжете над 50 години

Проучване показва, че жените са девет пъти по-склонни от мъжете да забележат признаците на меланома при други хора. Мъжете, подпомагани от жени при проверка на кожата, в по-малка степен пропускат да забележат проблемни увредени кожни участъци в сравнение с жените, подпомагани при самопроверката от мъже.

По повод Месеца за откриване и превенция на меланома и рак на кожата през май, Американската академия по дерматология (ААД) поощрява жените да преглеждат и своите партньори, и себе си за признаци на рак на кожата.

Според проучване на Академията сред 1,250 омъжени жени на възраст между 40 и 64 години, повечето жени понастоящем не помагат на своите партньори в самопроверки за кожен рак, въпреки че много от тях вярват, че са по-наблюдателни от своите мъже:

• 45 процента от интервюираните заявяват, че е по-вероятно те, а не техните съпрузи, да забележат подозрително петно по кожата. 35% споделят, че вече се е случвало да открият съмнителни петна по кажата на своите съпрузи, преди те да са ги забелязали.

• Две трети или 67% от участничките в проучването казват, че проверяват своята кожа за признаци на кожен рак поне веднъж годишно, но само 44% помагат на съпрузите си да го правят.

• Само 37% от анкетираните споделят, че съпрузите им проверяват своята кожа поне веднъж годишно, а други 29% не са наясно дали партньорите им правят самопроверка на кожата си поне веднъж в годината.

“Понеже риска от рак на кожата е по-висок сред мъжете над 50 години, за тях е важно редовно да преглеждат кожата си, за да забележат болестта в най-ранна фаза, когато е най-лечима“, казва дерматологът д-р Хенри У. Лим, президент на ААД. “Тъй като е трудно сами да прегледаме някои части на тялото си е най-добре да помолим своята партньорка за помощ.“
Със специално създаденото за целта видео „Проверете го!“, Американската академия по дерматология окуражава жените да помагат на своите партньори в прегледите на кожата им за признаци на кожен рак. В хумористичен стил видеото показва три често срещани ситуации, в които съпругите са по-наблюдателни от своите съпрузи и напомня на дамите редовно да проверяват кожата на мъжете си за нови или подозрителни петна.

“Въпреки че жените помагат на своите партньори-мъже за толкова много неща, скорошното проучване на ААД показва, че по-малко от половината омъжени жени на възраст между 40 и 64 години подпомагат половинките си в самопрегледа за признаци на рак на кожата,“ казва д-р Лим. „Надяваме се това видео да поощри съпругите да преглеждат своите партньори и самите себе си. Ако забележите някакви съмнителни участъци по вашата кожа или тази на вашия съпруг, ако някое петно се променя, сърби или кърви – посетете дерматолог.“

По материали на Американската академия по дерматология
Статия от 27 април 2017 г., публикувана под заглавие „Партньорките мoгат да помогнат в ранното откриване на меланома при мъже над 50 години, сочи проучване“ на сайта sciencedaily.com

Видео: