Силицият – нашият съюзник срещу остаряването

 

Недостатъчно добре познат и подценяван от мнозина, природният минерал силиций присъства естествено в нашето тяло – само желязото и цинка са с по-високи нива.
И ако повечето хора знаят, че желязото поддържа здравето на кръвта, а цинкът укрепва имунната система и помага за зарастване на раните, то огромното значение на силиция за регенерацията на тъканите е слабо известно.
Още по-малко е огласен проблемът, че с напредване на възрастта количеството силиций в тялото започва драстично да намалява и видимият резултат е старееща кожа.
Силицият е жизненоважен минерал за правилното функциониране на нашето тяло!

Защо имаме нужда от силиций?

• Силицият захранва клетките с основни хранителни вещества – наличието му в необходимото количество гарантира здравето на съединителната тъкан в цялото тяло – в мускулите, кожата, хрущялите, кожата, ставите, кръвоносните съдове.

• Силицият има решаваща роля в свързването и задържането на вода в клетките на нашето тяло. Минералът има невероятната способност да се свърже и задържи 300 пъти по-голямо количество вода от собственото си тегло. Това е от ключово значение за поддържането на кожата хидратирана като важна мярка в грижата за забавяне на процесите на стареене.

• Свободните радикали увреждат нашия колаген, чието производство с възрастта и без това намалява, като в резултат се появяват бръчки. Силицият участва в производството на нов колаген, което му отрежда важна роля по отношение на самообновяването на кожата.

• Освен необходим за производството на колаген, силицият е и естествено противовъзпалително средство. Възпалителните процеси са друга причина за остаряването, с която нашето тяло трябва да се бори.

 

Как силицият благоприятства състоянието на косата и кожата?

• Подпомога кожната регенерация (възстановяване)
• Помага за забавянето на процесите на стареене
• Подсилва блясъка и гъвкавостта на косъма
• Подпомага по-бързия растеж на здрава коса
• Регулира кръвообръщението и укрепва кръвоносните съдове, с особено голямо значение в превенцията на спукани капиляри
• Стимулира бързото обновяване на увредената кожна тъкан

 

Как разбираме, че не ни достига силиций?

Тъй като с възрастта способността на тялото да складира силиций драстично намалява, редовното приемане на минерала от храните, които го съдържат във високи нива, е с решаващо значение.
Когато храненето ни е непълноценно и имаме дефицит на силиций, симптомите са доста явни:
• Отпусната и слаба съединителна тъкан
• Кожни несъвършенства
• Сърбеж
• Коса без блясък и с накъсани, цъфтящи краища
• Косопад
• Неравни, цепещи се нокти
• Проблеми със зъбите и венците
• Слаби или увредени сухожилия и връзки
• Дълбоки бръчки

 

Откъде си набавяме силиций?

Естествени източници на силиций са триците (ръжени и пшенични), овесените ядки, пълнозърнестият хляб, приготвен с квас, а не с мая, кората на ябълките, крушите, гроздето, цариградското грозде, чесънът, зеленият лук, пчелното млечице, растителните продукти, богати на целулоза.
Копривата, хвощът и подбелът са билките с високо съдържание на минерала. Любопитен факт, че изключителната еластичност на бамбука (той се огъва, но не се пречупва) се дължи именно на силиция.

Проблемът е, че консумираме доста рафинирани храни, а в тях силиций липсва – особено в приготвените с бяло брашно и бяла захар.
Някои автори твърдят, че осигуряването на дневната нужда от силиций (в размер на 20-30 мг) от храната и водата, която консумираме е доста трудна задача. В случаите на дефицит на минерала, наваксването на липсите е още по-трудно.

 

Как да дадем достатъчно силиций на кожата си?


Да подчертаем отново – здравата кожа не може без силиций!
Уникалната способност на минерала да задържа вода в клетките е ключово за хидратирането, възстановяването и обновяването на кожната тъкан.
Естествената му противовъзпалителна функция облекчава тежки състояния като екзема и псориазис.
Ролята му в изграждането на нов колаген осигурява сила, гъвкавост и младост на кожата. Неслучайно отслабващата способност на тялото да синтезира колаген, която започва около 25- годишна възраст, съвпада по време със сериозен срив на количествата на силиций в тялото.

Затова още преди да навършим 30 години е препоръчително да започнем да осигуряваме на своята кожа допълнително силиций – като превенция на появата на фини линии и първи бръчки.
Ако сме закъснели, на помощ идва естетичната медицина, която от предлага достъпен и безболезнен начин за снабдяване на кожата с органичен силиций – апаратната мезотерапията.
Кратка, но изключително ефективна, апаратната мезотерапия с органичен силиций е процедура, с която се постига избистряне на тена, повишаване на еластичността, интензивно хидратиране, стягане на порите и премахване на малките несъвършенства.
Терапията дава отлични резултати, както за естествено подмладяване на повяхналата кожа, така и като ефикасна първа грижа срещу стареенето.
Повече за апаратната мезотерапия със силиций можете да научите тук!