През погледа на пациента: Лазерно лечение на белези

Стела Георгиева, медицински козметик в Клиника Естелайн

 

Преди седмици мина семинарът ни на тема „Лечение на белези“ и аз тематично избрах това да е процедурата, на която да се подложа. Моите белези са на коленете и си ги причиних миналото лято. Оказа се, че не е много безопасно да се кара велосипед из софийските улици, особено ако трябва да пресичаш и разбити трамвайни линии. От тогава твърдо бях решила, че трябва да се отърва от белезите, защото е много важно една дама да е с красиви колене.

След като приключиха слънчевите дни започнах да се настройвам за процедура, за която знам, че не е много приятна. Но сериозните проблеми изискват по-радикални мерки. Въпреки това, аз бях позитивно настроена и усмихната през цялото време, защото бях щастлива, че следващото лято спокойно ще мога да нося къси поли и рокли.

 

Стъпка 1:  Процедурата започна с нанасяне на местна упойка в кожата.

За жалост под белезите обикновено има сраствания, заради които изпитвах повече болка, но пък по този начин те механично се разкъсват.
В зависимост от вида му, всеки белег се третира по различен начин. В моя случай белегът беше на нивото на кожата с пигментирали и депигментирали участъци.

 

 

 

Стъпка 2: Първо д-р Пеев направи дълбок лазерен пилинг, чрез който да повлияем хиперпигментациите.

По този начин в процеса на възстановяване кожата се бели и се обновява с здрава непигментирала такава. Благодарение на упойката, нямах никаква чувствителност и тази стъпка беше приятна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стъпка 3: За да се стимулира производството на нов колаген, трябваше да се използва друг накрайник и с други параметри да се постигне силно загряване на кожата в дълбочина.

При взаимодействието на лазерните лъчи с кожата се отделя голямо количество топлина, която провокира процесите на заздравяване. В резултат се образува гъста мрежа от колаген. За жалост тази част беше болезнена, но д-р Пеев работи бързо и това не продължи повече от 10 мин.

 

 

 

 

 

 

 

 

Стъпка 4: След работата с лазера, д-р Пеев нанесе антибиотичен крем и направи превръзка, която трябваше един-два пъти да сменя в следващите дни, докато зарасне „раната“.

 

След процедурата усещах коленете си като след падане. Това е заради по-дълбокия пилинг, който беше направен. Също така имаше оток, който премина на следващия ден.
След премахване на превръзката е желателно да се ползва силиконов гел за белега, който поддържа кожата мека, хидратирана и създава невидима превръзка върху него. Това е стандартно средство за повлияване на белези в естетиката. Аз използвам такъв и в момента.
Д-р Пеев препоръча да направим 3 процедури, по една месечно. След около две седмици ще се подложа на втора процедура. За постигнатия резултат ще говоря след приключване на целия курс, защото повлияването на белези е сложен процес, който изисква време. Подновяването на колагена се случва след около два-три месеца от провеждането на първата процедура. Аз съм наясно с това и ще бъда търпелива в постигането на по-добър вид на коленете ми, а и до лятото има достатъчно време.