Лазерно лечение на гъбички на ноктите

Онихомикозата (гъбички на ноктите) е едно от най-често срещаните заболявания в дерматологията. Все още медицината предлага ограничени възможности за лечение, тъй като нокътната плочка е вроговена тъкан, поради което е много трудно достъпна за третиране с локални препарати. Освен това се заразява целият нокътен апарат, което допълнително усложнява лечението.

 

В интервю за сп. Beauty woman д-р Иван Пеев, специалист дерматовенеролог и медицински управител на дерматологична клиника Aestheline, разказва за съвременните методи на лечение на онихомикозата.

Д-р Пеев, какви методи се използват за лечение на онихомикозата?

Класическите методи за лечение включват локална (антимикотични разтвори, кремове, лакове за нокти) и системна (медикаменти за орален прием) терапия. Необходими са изследвания, за да се изясни причинителя, тъй като гъбичките са много видове и имат различна прогноза. Микологичната посявка е най-точното изследване, с което може да се идентифицира самия причинител, въпреки че доста често този метод не дава еднозначен отговор. Когато трябва да се определи дали пораженията са от гъбички или са в резултат на травма, има по-лесен метод – остъргва се част от нокътя, обработва се с калиева основа, за да се „размекне“ кератинa и се наблюдава под микроскоп. Ако се открие наличие на специфични структури – спори или мицели, със сигурност става въпрос за микоза.

Някои видове гъбички се повлияват добре от терапиите, а други много трудно. Лекуващият терапевт трябва да прецени, според вида на микозата и степента на увреденост, кой метод е най-подходящ за конкретния пациент. При системната терапия има известни ограничения в лечението, обусловени от вътрешния прием на медикаментите, особено при по-възрастни пациенти или такива с определени заболявания. Самите медикаменти за орален прием са доста силни, преминават през черния дроб и понякога комбинацията им с други лекарства не е възможна. Обикновено приемът на тези препарати е дълъг, извършва се по определена схема, затова и някои пациенти се страхуват от системната терапия.

В кои случаи се препоръчва лазерна терапия?

Лазерната терапия набира все по-голяма популярност, защото е доста по-ефективна от локалната. Обикновено се правят сравнително малко процедури – четири, по 1 седмично, като броят им може да се увеличи в зависимост от тежестта на заболяването. Възможно е лазерната терапия да се комбинира с останалите методи, за да се повиши ефективността на лечението, но може да се прилага и като монотерапия. Препоръчва се при всякакъв тип онихомикоза, като, разбира се, трябва да се има предвид, че ако нокътя е засегнат на 100%, какъвто и е метод на лечение да се приложи, повлияването ще е изключително трудно.

Лазерният лъч прониква в дълбочина на нокътя, светлинната енергия се трансформира в топлина и благодарение на високата температура се унищожават както спорите, така и самите гъбички. Освен нокътната плочка се обработва и матриксът, откъдето започва да расте нокътя и където много често също се наблюдава зараза. Допълнителен плюс на терапията е стимулирането на клетките за образуване и израстване на нов здрав нокът. Израстването на здрав нокът е минимум след 4 месеца, тъй като ноктите на краката растат много бавно. Лазерното лечение е много добра и ефективна процедура, не е болезнена и изисква минимални усилия. За пациенти, при които локалната терапия е неефикасна, не желаят системна терапия или имат противопоказания за провеждането й, лазерната процедура е отлична алтернатива. За да е максимално ефективна лазерната терапия, задължително нокътят трябва да се обработи преди самата процедура, т.е. да се направи медицински педикюр.

Колко е времетраенето на лазерната терапия и каква последваща грижа е необходима?

Палецът например се обработва за 4-5 минути, другите пръсти – за по-кратко време, така че половин час е напълно достатъчен за третиране на всички нокти. Последващата грижа и особено профилактиката е много важна: дезинфекция на обувките, ограничаване на изпотяването на ходилата, защото влагата и топлината стимулират растежа на гъбичките, ползване само на собствени чехли или джапанки. По време на лечението категорично трябва да се избягват сауна, парна баня и басейни, защото те са най-големите източници на заразата. За съжаление гъбичките рецидивират след време и начинът да ги ограничим е именно профилактиката. Добрата хигиена и профилактиката са изключително важни с оглед поддържането на здрави нокти.
Много често при спортисти гъбичките по ноктите на краката се съчетават и с врастнал нокът. В този случай първо се коригира врастването с хирургична интервенция, след което може да започне лазерното лечение на гъбичките. В нашата клиника извършваме и тази хирургична манипулация.

С какъв лазер работите в дерматологична клиника Aestheline и освен лечение на онихомикоза какви други проблеми могат да бъдат решени?

Използваме Nd:YAG лазер на Fotona, който е с най-голяма дължина на вълната и осигурява най-дълбоко проникване. Правят се 4 сесии, като се обработва нокътя и кожата около него. По време на процедурата се усеща само леко затопляне, а след нея визуално няма никаква промяна в нокътя, отсъства оток и не са необходими по-специални мерки. Ние извършваме и процедура с фракционен лазер, при която се създават микроперфорации в нокътя, за да може локалните средства да проникнат в дълбочина.
Друг често срещан проблем, който се отстранява с Nd:YAG лазер е кокошият трън. В случая лазерът е много ефективен, тъй като таргетната му структура е хемоглобина и благодарение на дълбокото проникване на лазерния лъч се запечатват кръвоносните съдове, който хранят самата вирусна брадавица.