Как да избягваме кърлежите?

Топлите слънчеви лъчи приканват навън не само любителите на дългите разходки, но и сериозна популация от кърлежи. Масовата им поява излага здравето на хората на риск от сериозни заболявания, най-разпространените от които са Лаймската болест и Марсилската треска.

Лекарите обръщат внимание, че въпреки че повечето кърлежи не пренасят болести, е важно винаги да се има предвид риска и да се внимава при престой на открито. Забележите ли кърлеж, който пълзи или вече се е закрепил на кожата ви, трябва незабавно да го отстраните, за да се предпазите от възможна инфекция.

 

Как е правилно да се маха кърлеж?

1. Използвайте пинцети.

Предварително дезинфекцирайте върха на пинцетите, като обтриете със спирт.
При ваденето, се постарайте да захванете кърлежа възможно най-близо до повърхността на кожата.

2. Издърпайте нагоре с равномерно, уверено движение.

Не въртете, не стискайте силно и не мачкайте кърлежа, защото това може да го скъса и главата му да остане в кожата ви.
Ако това се случи, опитайте да изчистите с пинцетите остатъците. Ако не сте сигурни, че сте успели да отстраните всичко, обърнете се без отлагане към лекар.

3. Изхвърлете кърлежа разумно.

Поставете го в пластмасов контейнер или запечатващ се плик, полейте го със спирт и запечатайте плътно с тиксо, преди да го изхвърлите.
Предвидливо би било да го запазите известно време в плътно затворено бурканче например. Така в случай, че развиете някакви симптоми след ухапването, ще можете да го предоставите за изследване.

4. Почистете място на ухапването със сапун и вода.

 

Бумът в разпространението на кърлежи обикновено започва през април и продължава до септември-октомври. Има много превантивни мерки, които можем да предприемем в този период, за да предпазим себе си и близките си от ухапвания.

Как да избягваме ухапванията от кърлежи?

1. Когато сте сред природата, движете се по отъпкани пътеки.

Избягвайте да минавате през места с гъста растителност (дървета, храсти и висока трева).
Ако ви се налага да минете през труднопроходими райони, носете дрехи, плътно покриващи краката и ръцете ви. Издърпайте чорапите си над крачолите и напъхайте краищата на ризата или тениската си в панталона, за да попречите на кърлежите да пълзят по тялото ви. Добра идея е да се носят светли дрехи, за да може кърлежите бързо да бъдат забелязани.

2. Използвайте подходящ репелент за откритите части на тялото си.

Следвайте указанията за употреба от опаковката на продукта, като избягвате зоните на очите и устата и почиствате добре ръцете след употреба. Прилагането на препаратите при деца трябва да е консултирано с опаковката на продукта и да се прави от възрастен.

3. Щателно проверявайте кожата си след разходки на открито.

Не само в отдалечени горски и планински райони, но и по поляните на градските паркове. Огледайте внимателно цялото си тяло за закрепени или лазещи кърлежи.
Кърлежите предпочитат топлите и влажни места, така че никога не пропускайте да прегледате подмишниците, слабините и скалпа.
Проверявайте децата и домашните любимци, както и всички принадлежности, които сте внесли вкъщи след разходката си навън. Домашните кучета трябва редовно да бъдат третирани с ветеринарни препарати против кърлежи и бълхи (пипети, специални каишки или хапчета).

Лекарите препоръчват няколко седмици след ухапване от кърлеж, да се следи за появата на някой от симптомите на инфекция: локални прояви на мястото на ухапването (зачервяване, оток, болка), висока температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото, кървене от венците, хеморагични петна по кожата.
Информирайте лекаря си за ухапването от кърлеж, дори и да смятате, че няма връзка с конкретен здравословен проблем, възникнал след случая.