Какво е необходимо да знаем за половите брадавици (кондиломи)?

 

Източник: Американска академия по дерматология (AAD)

Оригинален материал: https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/genital-warts#overview

 

Накратко: Половите брадавици (Condylomata acuminate) 

Половите брадавици се появяват в интимните области. Възможно е да са единични или множество от брадавици. Причиняват се от човешки папиломен вирус (HPV), който се предава чрез контакт с вече заразен човек.

HPV е често срещана болест, предавана по полов път. Възможно е да сте заразени или да сте преносители на болестта и без да виждате брадавици.

Съществуват повече от 100 типа HPV вируси, но само няколко от тях могат да причинят полови брадавици. Някои типове HPV могат да предизвикат поява на рак на маточната шийка, други – рак на ануса, пениса, устата или гърлото. Възможно е човек да бъде заразен с повече от един тип папиломен вирус.

Има много начини за лечение на полови брадавици. Тъй като често те са упорити, могат да се наложат няколко посещения при дерматолог.

 

Половите брадавици: симптоми и признаци

Половите брадавици се появяват в различна форма и брой. Някои хора имат няколко брадавици, други – голям брой. Най-честите характеристики (това, което може да се види) на тези брадавици са:

 • малки, разпръснати подутини с цвета на кожата или малко по-тъмни от нея
 • струпване на подутини, което прилича на карфиол
 • появяват се в гениталната област, могат да са повдигнати или плоски, гладки или неравни.

Често половите брадаваци нямат обективна симптоматика (това, което може да се усети). Понякога брадавиците предизвикват сърбеж, парене, болка или кървене.

Половите брадавици мога да се появят в следните части на тялото:

При жените – вулва (външни полови ограни), вагина, шийка на матката, слабини

При мъжете – пенис, скротум, бедра, слабини

При двата пола:  в устата или гърлото вследствие на орален секс със заразен човек; в или около ануса в резултат от анален секс със заразен човек

 

Полови брадавици: Кой може да се зарази и как се предават?

Кой може да се зарази?

Всеки човек, който води сексуален живот, може да се зарази с човешки папиломен вирус, причиняващ полови брадавици. Почти половината от хората, които са сексуално активни, са били инфектирани с HPV. Най-често срещано е преди 30-годишна възраст.

Не всеки, който е инфектиран с HPV, има полови брадавици. Повечето хора никога не са имали такива брадавици, защото имунната система на организма им се бори с вируса. Повечето хора се излекуват от вируса за няколко години и след това не са заразни.

Възможно е хора с отслабена имунна система да не успеят да се преборят с вируса. Когато тялото не може да се справи с HPV, се появяват полови брадавици. Имунната система на човек може да отслабне вследствие на заболявания като рак и СПИН. Някои медикаменти, като например  използваните за превенция на отхвърлянето на трансплантиран орган, също могат да потиснат имунната система.

Проучване установило, че пушачите са с по-висок риск от поява на полови брадавици в сравнение с хора, които не пушат. Все още не е изяснена причината за това.

Понякога се наблюдава поява на полови брадавици и при деца. Това се случва рядко, но заразената майка може да предаде вируса на своето бебе при раждането. Брадавиците могат да не се появят веднага. Половите брадавици при деца могат да бъдат и знак за сексуално насилие.

 

Как се предават полови брадавици?

Половите брадавици се предадат от човек, заразен с HPV на друг човек при:

 • сексуален контакт (вагинален, анален, орален)
 • генитален контакт (при допир)
 • по време на бременност (от заразена майка на бебето й)

Възможно е брадавиците да се появяват чак седмици или месеци след сексуален контакт с заразен човек.

 

Полови брадавици: Диагноза и лечение

Как дерматологът поставя диагнозата?

Хората често чувстват неудобство и срам от появата на образувания в интимната област и не посещават лекар. Но дерматологичният преглед може да ви даде спокойствие, защото ще получите точна диагноза и лечение.

Дерматологът може да диагностицира половите брадавици в рамките на едно ваше посещение в кабинета. Понякога лекарят може да отстрани брадавицата или част от нея, за да изпрати материала в лаборатория. Това служи за потвърждаване на поставената диагноза.

 

Как дерматолозите лекуват половите брадавици?

Някои полови брадавици изчезват без лечение, но премахването им има своите предимства, защото:

 • намалява шанса от разпространение на вируса
 • облекчава се болката и сърбежа
 • пациентът е спокоен, че това са полови брадавици, а не рак
 • се премахват брадавици в области,  където хигиенната е особено важна.

Ако искате да лекувате брадавиците, е най-добре да посетите дерматолог. Не бива да си ползвате  лекарства, които се купуват без рецепта. Тези медикаменти третират други типове брадавици. Половите брадавици изискват различно лечение.

Съществуват доста варианти за лечение на полови брадавици. Преди да избере как да ви лекува, дерматологът ще вземе предвид много неща, включ. броя на брадавиците, тяхното разположение и общото ви здравословно състояние.

Лечението може да включва,  както манипулация от дерматолог, така и използване на медикаменти. Ето  какви са различните лечения на полови брадавици:

Медикаменти: обикновено дерматологът предписва лекарства, които вие прилагате върху брадавиците в домашни условия. Предписаните лекарства включват Podofilox (за външна употреба, да спре растежа на брадавиците), Imiquimod (за подсилване на имунната система, така че тя да може да се противопостави на вируса), мехлем от екстракт на зелен чай (sinecatechins) за разположени външно брадици и брадавици в аналната област.

Процедури: Вашият дерматолог може да направи някоя от тези процедури при посещението ви в клиниката:

 • Криогенна хирургия (замразяване на брадавиците с течен азот)
 • Ексцизия (изрязване на брадавиците)
 • Електрокоагулация (унищожаване на брадавиците чрез електрически ток)
 • Лазерна терапия (унищожаване на брадавиците чрез лазерна светлина)

Понякога се налагат повече от едно посещение в клиниката.

Други лечения: инжектиране на медикамент в брадавиците като напр. Interferon, антивирусно лекарство. Това се прави обикновено, ако останалите терапии не са били ефикасни. Попитайте своя дерматолог за възможните странични ефекти от лечението.

 

Резултати

Лечението може да премахне брадавиците, но не и вируса от организма ви. Ако вирусът остане, може да има повторна поява на брадавиците, както и да го предавате при сексуален контакт. Използването на презерватив при секс може да намали риска от разпространение на вируса.

 

Половите брадавици: Как да действаме?

Превенция

Можете да намалите риска от заразяване с HPV и полови брадавици, ако предпримете следните мерки:

 • Направете си HPV ваксина. Ако сте на възраст между 9 и 26 години сте подходящи за такава ваксина. Съществуват две HPV ваксини.Едната е „четиривалентна“, което означава, че ще ви предпазва от 4 типа HPV. Тази ваксина е подходяща за мъже и жени между 9 и 26-годишна възраст. Тя е превенция срещу типовите вируси, които най-често предизвикват полови брадавици. За да сте напълно имунизирани се слага три пъти, а за да е максимално ефективна е желателно тези три пъти да са направени преди първия сексуален контакт.  И двете ваксини срещу човешки папилома вирус могат да защитят жените от повечето форми на рак на маточната шийка.
 • Използвайте презерватив по време на секс. Латексовият презерватив може да намали риска от заразяване с полови брадавици. Той обаче не покрива изцяло кожата по гениталиите. Именно заради това не винаги защитава от разпространение на HPV.
 • Ограничете броя на сексуалните си партньори. Наличието на многобройни сексуални партньори увеличава риска от заразяване с HPV. Поддържането на сериозна връзка с един човек намаля възможността за развитие на полови брадавици. Единственият сигурен начин за превенция срещу HPV е  да останете девствени (никога да не правите секс – орален, анален, вагинален).
 • Спрете пушенето. Проучване доказва, че пушачите са с по-висок риск от заразяване с полови брадавици от непушачите. 

 

Как да се справите с половите брадавици?

Ако имате (или сте имали) полови брадавици, дерматолозите съветват да:

 • Не използвате медикаменти, предназначени за лечението на други видове брадавици. Такива лекарства са ефикасни при обикновените брадавици и тези по ходилата, но не и при половите. Посетете дерматолог, за да назначи подходящо лечение.
 • Информирате своите сексуални партньори, че имате полови брадавици. Те също трябва да отидат на дерматолог.
 • Използвате презерватив по време на секс. Латексовият презерватив може да намали риска от заразяване с полови брадавици. Той обаче не покрива изцяло кожата по гениталиите. Именно заради това не винаги защитава от разпространение на HPV.
 • Жени:  направете си Пап тест (цитонамазка). Жените, които са лекували полови брадавици трябва да си правят цитонамазка според препоръкитена своя лекар.  Този тест е най-добрият начин за ранно откриване на изменения по шийката на матката. Това може да предотврати поява на злокачествен рак на шийката на матката. Ако Пап тестът ви показва анормални изменения , трябва да се консултирате с вашия лекар.

 

Групи за подкрепа

Половите брадавици могат да се отразят на качеството ви на живот. Споделянето на проблема с други хора би могло да ви помогне.