ДЕЦАТА И СЛЪНЦЕТО: 7 полезни съвета и отговори на важни родителски въпроси

Автор: д-р Иван Пеев, дерматолог в Клиника Естелайн

Няма никакво съмнение, че слънчевите лъчи са пряко свързани с развитието на един от злокачествените тумори в човешкото тяло – меланома.
Този факт е доказан категорично от мащабно проучване, обхващащо 109,000 жени на възраст между 25 и 42 години. В проучването, освен честотата на слънцеизлагане, са изследвани и други рискови фактори, като брой изгаряния в детска възраст, брой бенки на краката и използване на солариуми.

Данните  са категорични, че жените, които са имали 5 или повече изгаряния с мехури на възраст под 20 години, имат 80% по-висок риск от развитие на меланом в  сравнение с жени, които не са изгаряли в ранна възраст. Тъй като участниците трудно са си припомнили своите навици при излагане на слънце в детството, изследователите са прибегнали до допълнителни изчисления  (на общата доза поети UV лъчи , на ъгъла на ултравиолетовата светлина и на надморската височина).
Анализите от проучването показват, че риска от развитие на меланом е пряко свързан с ранното излагане на слънце в детска възраст и броя изгаряния с мехури. Установено е още, че червенокоси жени, които са се оплаквали от чувствителна към слънце кожа като деца, имат по-висок риск от развитие на какъвто и да е кожен рак.
Проучваната група обаче е представителна извадка  на 3-те милиона случаи на меланом в света, чиито брой расте всяка година.

Какви са причините детската кожа да е по-податлива за пораженията, причинявани от слънцето?

Подобно на всички органи на новороденото, бебешката кожа се развива непрестанно.
Установено е, че пълна функционална зрялост, тя достига в края на първата година след раждането. Що се отнася до защитните й механизми към слънцето, те започват да се проявяват практически през първото лято. Но следва да се има предвид, че количеството меланин в кожата на бебетата е в пъти по-малко от тази при възрастните. Следователно нейните възможности да се защитава от слънчевите лъчи са значително по-ограничени.

Какъв е правилният подход за излагане на слънце в детска възраст?

#1 Възрастта
През първите 6 месеца е желателно избягването на слънчевите лъчи, поради незрялост на бебешката кожа. След 6-месечна възраст може да се използва слънцезащитен продукт, но само такъв с минерален (физичен) филтър. За децата над 3-годишна възраст, повечето козметични брандове предлагат специално разработени слънцезащитни продукти с максимален SPF. Те са по-издръжливи, водоустойчиви и подходящи за повишената активност на детето.

#2 Предварителното нанасяне
Трябва да се има предвид, че са необходими между 15-20 минути преди слънцезащитния продукт да подейства след нанасянето му. Много честа и погрешна практика е детето да се намаже до степен побеляване, след което веднага да се изкара на слънце или да влезе във водата.

#3 Количеството
Достатъчно е да се нанесат приблизително 2 супени лъжици крем, за да се покрие цялото тяло на детето. Намазването е добре да бъде в последователност отгоре-надолу (ушите – стъпалата) – така риска да се пропусне някоя зона е по-малък.

#4 Подновяването
Задължително трябва да се нанася слънцезащитен продукт през минимум 2 часа. На плажа е необходимо да се нанася отново след всяко излизане от водата.

#5 Часът
Препоръчително е децата им да не се излагат на директна слънчева светлина между 10 и 16 ч., когато слънцето е най-силно.

#6 Личният пример
Децата усвояват полезни навици, благодарение на добрия личен пример на родителите и близките си. Затова активната роля на родителите е ключов фактор. Tрябва да го дадат като самите те се мажат редовно със слънцезащитен продукт, слагат шапка, очила и др.
С по-големите деца е добре се говори за рисковете от изгарянето, да се обяснява защо е важно, когато детето играе да го прави на сянка, да си слага шапка и задължително слънчеви очила (ултравиолетовите лъчи увреждат не само кожата, но и очите).

#7 Извън плажа
Когато не са на плаж е желателно децата да бъдат облечени със светли дрехи и леки материи. Много от тинейджърите са в плен на манията към почерняване от солариум. Родителите трябва много убедително да обяснят колко опасно за тяхното здраве може да бъде това интензивно облъчване.

Как да действаме, ако детската кожа реагира  (напр. с обрив) на използвания слънцезащитен продукт?

За щастие, алергия към съвременните слънцезащитни продукти се наблюдава много рядко. Tе са добре пречистени от консерванти. Ако възникне алергична реакция след нанасянето на крема, която се изразява със сърбеж, ситни пъпчици или подуване, трябва да се спре използването на този продукт и да се започне лечение на алергията. Ако няма възможност за такова лечение е добре да се изчакат 1-2 дни, до утихване на обрива, през което време детето да избягва слънцето. След този период, да се избере и нанася слънцезащитен продукт, който да е изцяло с минерален филтър.

Трябва ли да се отстраняват бенките по детската кожа?

Въпреки, че меланомът е рядко заболяване при децата и на тази възраст е причиняван основно от генетична обремененост, се наблюдава увеличение на случаите годишно с 2%, във възрастта 15-19 години.  Няма противопоказания  да се премахват бенки в детска възраст, ако специалистът се съмнява за меланом. Напротив – по-опасно би било, ако не се предприемат никакви действия! Премахването задължително е оперативно. Анестезията може да бъде обща или местна в зависимост от възрастта на детето. Ако дете е лекувано за меланом, задължително профилактичните прегледи за бенки трябва да продължат регулярно през целия живот.  Особено внимание трябва да се обръща на децата с вродени бенки.

Да спрем ли изцяло излагането на слънце на децата с бенки и/или склонна към лесно изгаряне кожа?

Разбира се, че не. Децата имат нужда от Слънцето, за да растат здрави и щастливи. Слънцето оказва изключително ползотворен ефект върху душевното здраве и съня. Ако детето е склонно към изгаряне, т.е. има светла кожа, коса и очи, всички гореописани мерки са абсолютно задължителни и излагането на слънце трябва да става много умерено.  Например, първият ден за  10 минути, през втория ден – 15 мин. и т.н., за да има време кожата да се адаптира.

Слънчевата алергия в детството отшумява ли с възрастта?

Това, което хората приемат за слънчева алергия, за лекарите е „полиморфна светлинна ерупция“. Характерни за състоянието са пъпчици, червени или с бяло връхче или петънца, появаващи се по деколтето, гъдрите или раменете при първите по-силни слънчеви лъчи.
Слънчевата алергия не е характерна при децата. Tя обикновено се развива в юношеска възраст. При децата могат да настъпят различни алергични обриви, които се провокират, когато слънцето направи реакция с вещество, намиращо се върху кожата или ако детето приема лекарство, което засилва чувствителността на кожата към слънцето. Такива състояния са преходни и преминават, когато се установи какъв е причинителя и той се избягва.